web analytics

Archief van
Maand: maart 2015

Zonde

Zonde

Het zou zonde zijn als ik niets met zondes zou doen. Ze zou laten verstoffen, vergeten en laten verdwijnen. Misschien is het wel de grootste zonde die wij kunnen begaan. Er geen een maken. Sterren die vallen hebben slechts één bestemming. De grond. De vergetelheid en hun einde.

Ons gedrag is de reden waarom de redding nooit zal komen. Zich zal afkeren van onze daden en zal wijzen naar onze zondes. Het maakt niet uit hoe groot ons spijtbetuig is. De dwalingen die wij uiten zijn ons te dragen kruis. De last zal met tijd zwaarder worden en verlichting is slechts voor de tere zieltjes.

Dwalen. Van het pad af, om de juiste weg te vinden. De enige manier om de finish te halen en wie weet, nog eens iets op te steken van de reis. We leren van fouten. Zondes zijn niets anders dan uit de klauwen gelopen oepsjes. Vergissingen met hoofdletters en knopen die ons maken. Die ons binden, aan elkaar.

Een paar dagen geleden vond ik Jezus. Hij zag mij. Riep mij. Liet mij voelen hoe het kon zijn. Ik nam hem mee, droeg hem en gooide hem even later op tafel. Ik kocht namelijk Jezus. Een glossy over de Zoon. Vol met verhalen van ongelovige en nieuwe feiten. Nouja, feiten. Fabels, want ik geloof niet. Wel in sprookjes, maar dat is een ander verhaal.

Religie is interessant. Het laat zien waarom sommige schapen zo kortzichtig kunnen zijn. Het toont dat ongelovige soms een dikke pain in the ass zijn. Al met al, het bindt. Net als zondes.

Wat zijn zondes nou echt? Is het dat wat er in het Sprookjesboek staat? Zijn het de dwalingen die wij tegen beter weten in maken, of is het dat wat we juist niet doen? Het misbruik van het leven? Het gebruik er van? Of is alleen een hap naar zuurstof soms al een zonde?
Gunnen wij de zondaar zijn lucht? Het bloed wat door zijn lichaam pompt, vlak voordat hij de keel doorsnijdt van zijn laatste slachtoffer? Hebben wij het recht om te oordelen over de zonde van een ander?

Mijn oma vertelde mij vroeger vaak dat we de splinter in andermans oog wel zien, maar niet de balk in het eigen. Vreemd genoeg had ze gelijk. Ik gun de zondaar zijn zonde niet. Maar volg wel het pad van mijn persoonlijke zondes. Ik leef ze uit, gooi ze weg en ga verder. Neem afstand en spring het diepe in. Op zoek naar de zonde twee punt nul.

Wat zondes nou echt zijn? Een leven zonder. Dat is de zonde. Zonder vergiffenis.